A kutyatenyésztés és ami mögötte van

„Salamon király, – mint írva van – társalgott az állatokkal, a madarakkal, a halakkal és a férgekkel. Igaz, ehhez volt egy varázsgyűrűje.”

Tisztelt Kutyabarátok!

Átgondoltuk az életünket, lehetőségeinket, a családi tanács döntött, kutya kell a házba! Megvan a közös pont, az egyetértés! Azt hihetnénk, hogy már minden rendben, hátra dőlhetünk, minden megy a maga útján a négylábú boldogság felé. DE aztán újabb gondolat kezd el „gyötörni” minket, a honnan kérdése, amely azonnal generál legalább még két alapkérdést milyet és melyiket válasszam?   

Kezdődik hát az újabb népszerű családi „Google sorozat” hol találom az Én álomkutyám címmel, amely során meglepő módon ismét nagy dilemmákkal találjuk szembe magunkat. 

A tenyésztőtől a drágábbat /törzskönyveset/, vagy ismeretlentől az olcsóbbat? 

Mielőtt elmerülnénk a választás ezen örök dilemmájában, szeretném idézni Dr. Szinák János gondolatait a tenyésztés fogalmáról: 

„Tenyésztésen azt az állandó jellegű tevékenységet értjük, amely kiváló tenyészegyedek párosítását, majd pároztatását valósítja meg abból a célból, hogy a szülőknél még jobb belső és külső tulajdonságú utódokat kapjon. 

-Laikus tenyésztésről akkor beszélünk, amikor a csak kedvtelésből tartott szukát a tulajdonosa különböző okokból egyszer-egyszer fedezteti. 

-Üzletszerű tenyésztés az, amikor állatokat az egyedek különösebb megválogatása nélkül, kizárólag a kölykök eladása céljából szaporítanak. 

-A sporttenyésztés fogalmán pedig azt értjük, amikor a tenyésztő megfelelő körülmények között, alapos elméleti képzettséggel válogatja össze a párokat, és az állomány javítása érdekében tenyészt. 

A kutyatenyésztés célja: szebbet, kiválóbbat létrehozni, mint a már meglévő tenyészanyag.”

             -Tisztelt olvasó, kérlek gondold át az idézet tartalmát, üzenetét! – 

Sajnos tagadhatatlan, hogy a hazai szinte anarchikus tenyésztési viszonyoknak, valamint az igénytelen vevőkörnyezetnek köszönhetően /Tisztelet a kivételnek/ nem egyszerű a helyzet. 

Tisztában vagyok vele, hogy a mai világban az anyagi lehetőségeink határozzák meg, illetve korlátozzák azt a bizonyos takaró méretét, ameddig nyújtózkodhatunk. Éppen ezért a vásárlás előtt nézzük meg alaposan az eladásra kínált „árut”! Ne engedjük megtéveszteni magunkat a szülők „garantáltan” nagyszerű, egyedülálló teljesítményéről, „rendőrkutya vótt az apja is”, vagy a kiállításokon kapott serlegektől, mindenféle színes szalagoktól. Egy minőségre igényes kutyatartónak meg kell azt értenie, hogy a kutya igazából nem akkor drága, amikor a vásárláskor „sok” pénzt kell kifizetnie érte! 

-Gondoljunk bele mit is vásárlunk egy megbízható helyről? Egy egészséges, nyomon követhető genetikai örökséget, egészséges test, egészséges idegrendszer lehetőségét. A fajtaspecifikus örökölt betegségek elkerülését, dokumentált életutat, garanciát a „termékre”! –

Hanem akkor, amikor az idő előrehaladtával a biológiai értékekre nem figyelő pénzorientált szaporítónak, köszönhetően az örökölt, rejtett betegségek orvosi kezelésre kerülnek. Az egészségügyi ellátás, az orvosi vizsgálatok, beavatkozások drága „szolgáltatások”, 50-100 ezer forintok úgy röpködhetnek alapból, mint tavasszal a fecskék. 

A „kutyagyárakban” futószalagon állítják elő a minimális helyen tolongó, seprűvel szocializált, moslékon élő kölyköket, amelyek soha nem lesznek egészséges tulajdonságokkal bíró kutyák. Az ilyen körülmények között nevelkedő a szaporító szerint „minőségi” kutyák csak a mesékben és az apróhirdetésekben léteznek!  

Jellemzően itt az oltási könyv plusz tízezer, persze üresen, regisztrációs,”csippsz” szám ismeretlen, „tőzskönyv” plusz ötvenezer, de majd Te váltod ki, és hat hetesen el kell vinni a kutyát, mert sok a „jelentkező”, jah és a Tesco parkolóban egy kocsi csomagtartójából megkapod, mert így a legegyszerűbb Neked a találkozás. 

Azért a vásárlói oldalról is meg kell említenem azt az igénytelen felfogást, amely sajnos a magyar mentalitásnak köszönhetően tipikus:

 „aminek nincs ára annak értéke, sincs”! Ezen „effektus” miatt az olcsón beszerzett kutya a legkisebb „gond” esetén kidobásra kerül, hiszen úgyis könnyen szerezhetünk másikat, harmadikat….             

Az előzőekben leírtakból reményeim szerint kitűnik, hogy érdemes időt, fáradtságot, anyagi eszközöket, rááldozni a minőségi kölyökkutya kiválasztására. A vevő legyen igényes és figyelmes, mielőtt bármit is kérdezne. Alapvetően, nézze, tapasztalja meg, hogy a kölyökkutyák milyen körülmények között élnek! Amennyiben igénytelenséget, alultápláltságot, az eladó részéről titkolózást, megelőző magyarázkodást vagy túlzott kérkedést tapasztal, úgy ne kérdezzen semmit, forduljon is vissza, mert nem jó helyen jár, ezt a helyet hívják „kutyagyárnak”, ahol haszonállatok készülnek. Ezen gyártulajdonosok és alkalmazottjaik egyébként könnyen felismerhetők piacokon, kisállat börzéken, parkolókban, mert kartondobozból, húsos ládából, csomagtartóból árulják az ismeretlen származású négylábú portékájukat.   

A minőségi tenyésztőnél, – aki akár „hobbi” tenyésztő is lehet – rendezett, igényes körülményeket tapasztalunk. A kölykökön és az anyaállaton az enyhén kigömbölyödő jól tápláltság tapasztalható. A tenyésztő kérdés, kérés nélkül „bemutatja” a fajtát, annak valaha volt kitenyésztési célját, az almot, a szülőket, a szülők származását, az oltási könyveket, a regisztrációs úgynevezett csip számokat. 

-A származásnak egyébként a nagyszülőkig van jelentősége, azon túl messzemenő következtetéseket ne vonjunk le belőle. – 

Fontos tudni, hogy nem az adott feladat tudása öröklődik, hanem az arra való hajlam, képesség! 

-Döntő fontosságú a tenyésztésben az anyaállat szerepe, hiszen az utódnevelés első 8-9 hetében, – vagy amíg együtt él az alommal – az ő viselkedését tanulják, tapasztalják, meg a kölykei. Ez az „örökség” alapjaiban meghatározza, bekorlátozza majd az egyes kölyökkutyák további életútját. Ideggyenge, félénk, ösztönszegény anyaállatot bármilyen kiváló apaállattal pároztathatunk, nagy valószínűséggel az alomban a negatívumok erősen fellelhetőek lesznek. A tenyésztők részéről hibás az a gondolkodás, amely eredményeként tenyésztésbe állítják azt a fent említett okokból „megmaradt” anyaállatot, amelyet nem áldott meg a Teremtő a megfelelő képességekkel. – 

Ne lepődjünk meg azon sem, ha a tenyésztő érdeklődik, vizsgálódik, informálódik a leendő kutyatartóról, a vásárlás céljáról, az eb majdani elhelyezéséről. Ő természetes módon felvilágosítást fog adni a kölykök szocializációs életszakaszáról –amely egyébként meghatározza a kutya további életútját, a vevő számára pedig a használhatóság mértékét –az emberi kapcsolatok kialakítására való készségéről. 

Ezt követően, ha megfelelőnek tartja a leendő gazdát és a tartási körülményeket, megtörténhet a várva várt ismerkedés. 

Az ismerkedés során figyeljük meg, hogy mit reagálnak a kölyökkutyák. Egységes-e az alom viselkedése az idegen láttán, nyíltak, érdeklődően szaglászó, fürkésző, kapcsolatteremtők? Van-e, és mennyi a szélsőség, amelyik visszahúzódó, félénk, menekülő, méretében eltérő, avagy indokolatlanul agresszív? 

Az első találkozásból ne vonjunk le azonnali következtetéseket, hallgassuk meg a tenyésztőt, hiszen ő ismeri a kölykök karakterét, életútját igazán. Ebben az időszakban /6-9 hét/ folyamatosan nyílnak, érlelődnek, változnak a kölykök, ezért a pillanatnyi állapotból nem igazán tudunk azonnal reális képet alkotni. Éppen ezért a választás előtt, ha van lehetőségünk több esetben, látogassuk meg az almot, figyeljük meg a fejlődés aktuális állapotát. Fontos, hogy a számunkra ideális karakterű, értékes ösztönös tulajdonságokkal rendelkező, természetes érdeklődést mutató, stabil idegrendszerű, jó fizikális állapotban lévő kölyköt válasszuk. A fizikailag és szellemileg erős, egészséges, jól kommunikáló kölyök a megfelelő módszer mellett az észszerűség határain belül szinte bármire megtanítható, kiképezhető.

A kölyök elhozásának legoptimálisabb időszaka a 8.-9. hét, erre az időszakra az alomban már megtanulta az ivarkülönbségeket, alá-fölé rendeltségi viszonyokat, a kommunikáció alapjait, – amely a további felnőtt életét nagyban befolyásolja – az alapvető létfenntartási mechanizmusai kielégítően működnek. Egyébként az emberhez való kötődés legoptimálisabb időszaka ez, ekkor „láncolhatjuk” igazán magunkhoz a kutyát, amely a későbbi eredményes nevelés-tanítás alapja.

Folyt.köv

Tudom, hogy ez egy hatalmas információtenger, s nem egyszerű navigálni benne a magunk kis hajóját, ezért amennyiben úgy érzed, hogy segítségre van szükséged bátran keresd fel oldalunkat. 

Nézd meg ezeket is:

Ne maradj le!

Igyekszünk minden fórumon válaszolni a kérdésekre. Nézz körül a blogon, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, böngéssz a videók között, de ha nem találod a választ, küldd el a kérdésedet a rangerdtc @ gmail.com címre e-mailben! Célunk, hogy segítsünk abban, hogy az emberek és kutyák együttélése öröm legyen, ne konfliktusok forrása.

Ha értesülni szeretnél új tartalmainkról, iratkozz fel a listánkra!

Ranger logo

Ranger Dog Training Center

Hívj minket

(30) 409 8368

Kezdőlap

Akadémia

Rólunk

Adatvédelmi nyilatkozat

Szolgáltatások

Kapcsolat

Felhasználási feltételek

Oszd meg