Box tréning

Többen érdeklődtetek, hogy mi is az a box tréning.

A box tréning a családi kutyától a munka kutyákig nagy segítség a kiképzésben. Megkértük Tomit és kutyáját, Jokert, hogy mutassanak pár feladatot. Ültetés, fektetés vagy bármilyen pózos feladaton túl rendkívül hasznos a kutya koncentráció képességének növelésében.

Mindenki látott már ügyes sport kutyát és gazdáit, ahogy brillíroznak a pályán. Egy ilyen kutya versenyre történő felkészítése rengeteg idő és munka, valamint egy komoly stáb áll mögötte. A kutyavezetőknek el kell sajátítani számtalan speciális mozdulatot, hogy a kutya mindig mindent lépésről lépésre jól csináljon. Családi kutyáknál más a helyzet, hiszen többnyire a rutintalan kutya egy rutintalan gazda kezébe kerül, aki még nem tudja mindig megfelelően motiválni a kutyát, problémákba ütközik a póráz kezeléssel és folytathatnánk a sort. Nos a box tréning egy keretet ad a tanulásnak, ami segíti a kutyát és a gazdát is. A kutyát bevezetjük a box bejáratán, majd abban feladatot adunk, amit ha végrehajt jutalmazunk. De mi történik ha nem hajtja végre, vagy nem jól hajtja végre? Ilyenkor a box kijáratán kivezetjük a kutyát majd újra bevezetve ismételjük a feladatot, addig míg a kutya nem csinálja jól, amit már jutalmazni tudunk. A belátásos tanuláson alapuló tanulási folyamatnak köszönhetően sokkal hamarabb megtanulják a kutyák és gazdáik a feladatok helyes kivitelezését, illetve nagy fokban fejlődik a koncentrációs képesség és a közös munka élménye miatt a kutya és gazda közötti kapcsolat. Amikor a kutya készen áll, akkor természetesen a box tréninget elhagyjuk és a már megtanult feladatokat először ingermentes, majd ingergazdag környezetbe helyezzük át a fokozatosság elvét betartva. Tapasztalat alapján mondhatom, hogy ha a kutya életében bármi probléma merül fel, akkor a box sokszor segíthet. Például egy félelmi agresszióval küzdő kutya ha már jól megtanulja a feladatokat a boxban, akkor ha másik kutyák társaságába kerül akkor is könnyebben rávezethető a feladatok végrehajtására, mert tudja, hogy a boxban mindig pozitív élmények érték.

Nézd meg ezeket is:

Ne maradj le!

Igyekszünk minden fórumon válaszolni a kérdésekre. Nézz körül a blogon, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, böngéssz a videók között, de ha nem találod a választ, küldd el a kérdésedet a rangerdtc @ gmail.com címre e-mailben! Célunk, hogy segítsünk abban, hogy az emberek és kutyák együttélése öröm legyen, ne konfliktusok forrása.

Ha értesülni szeretnél új tartalmainkról, iratkozz fel a listánkra!

Ranger logo

Ranger Dog Training Center

Hívj minket

(30) 409 8368

Kezdőlap

Akadémia

Rólunk

Adatvédelmi nyilatkozat

Szolgáltatások

Kapcsolat

Felhasználási feltételek

Oszd meg