Az “engedelmes” azaz a szófogadó kutya

Nehezen békélek meg a kifejezéssel. Sokszor jut eszembe róla hogy “alás szolgája”. Valami olyasmi kapcsolatot ír le a szó, mint ha uralkodnánk a kutyánk felett és valami földesúr-jobbágy viszonyt ápolnánk.

Persze ez nem így van. Az engedelmes kifejezés angol megfelelője az obedience szó, melynek jelentése nem csak az engedelmesség, hanem a szófogadás. Nos ez már szimpatikusabb, hisz hűen tükrözi azt, amire vágyom. Éljünk együtt, egymás mellett. Játszunk nagyokat, sétáljunk, űzzünk különböző sportokat, de akkor amikor kell, akkor legyen a kutyám szófogadó.

Sokszor hallom, hogy nekem csak az kell, hogy be tudjam hívni. Ekkor olyan érzésem van, mint ha a fürdőszobában dúdolgató ember felhívná az énektanárt és azt mondaná hogy csak az „I will always love you”-t szeretné megtanulni Whitney Houston-tól.

Természetesen, mint minden tanulási folyamatban, rendkívül fontos az alapok lehelyezése. Képzeljünk el egy emeletes házat, mely az alapoktól a kémény csúcsáig épül fel. Nos pl. a 100 százalékos behívás a padlástérnél helyezkedik el. Éppen ezért minden kutyatartónak fontos megérteni, hogy bizony ki kell ásni az alapot, meg kell keverni a betont, meg kell várni a kötési időket és aztán lehet építkezni. Ezt nem lehet elmismásolni, nem lehet elkerülni, mert nem fog megállni a házunk, hanem összedől. Ahhoz, hogy a kutyánk szófogadó legyen, kívánja a velünk való együttműködést, bizony energiát kell befektetnünk, tanulnunk kell és meg kell ismernünk azt a gondolkodásmódot ami segít céljaink elérésében. Az engedelmes munka gyakorlása, minél magasabb szintre történő emelése meghálálja a befektetett munkát, hisz egy olyan együttműködést alapoz meg, amely jó esetben egy évtizeden keresztül elkísér minket. Ebből kifolyólag tanácsolom mindenkinek, hogy ne szalassza el a lehetőséget és keresse meg azokat a szakembereket, akik segíteni tudnak. Ne halogassák addig míg ki nem alakul egy viselkedés probléma, ne bízzanak abban a téves szlogenben, hogy majd elnövi a kölyök kutya a problémáit. Fontos megérteni, hogy a szófogadó kutya, a szabályok között élő kutya lesz igazán kiegyensúlyozott és boldog.

Nézd meg ezeket is:

Ne maradj le!

Igyekszünk minden fórumon válaszolni a kérdésekre. Nézz körül a blogon, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, böngéssz a videók között, de ha nem találod a választ, küldd el a kérdésedet a rangerdtc @ gmail.com címre e-mailben! Célunk, hogy segítsünk abban, hogy az emberek és kutyák együttélése öröm legyen, ne konfliktusok forrása.

Ha értesülni szeretnél új tartalmainkról, iratkozz fel a listánkra!

Ranger logo

Ranger Dog Training Center

Hívj minket

(30) 409 8368

Kezdőlap

Akadémia

Rólunk

Adatvédelmi nyilatkozat

Szolgáltatások

Kapcsolat

Felhasználási feltételek

Oszd meg