Kutyatartás: igen vagy nem?

Létezik-e Salamon Király varázsgyűrűje?

Gondolkodjunk..

„Salamon király, – mint írva van – társalgott az állatokkal, a madarakkal, a halakkal és a férgekkel. Igaz, ehhez volt egy varázsgyűrűje.”

Tisztelt Kutyabarátok!

A kutyás gondolkodásmód egy speciális rendszer, amely megalapozza a kutya tartásához, tanításához, kiképzéséhez szükséges szemléletmódot. Ez a szemléletmód alakítja ki a boldog, sikeres együttélést a kutyával.

-A legfontosabb döntés, elhatározás, amely aztán valóban befolyásolja a kutyával történő boldog együttélést a kutya beszerzése előtt kell, hogy megtörténjen. Felelős ember csak úgy, és abban az esetben vállalja a kutyatartást, ha annak van Célja, / a kutya NEM szobanövény/ továbbá, ha a körülményei, élethelyzete, családi állapota, anyagi helyzete ezt lehetővé teszi!

Nagyon fontos megérteni és nem összekeverendő! Szeretni a kutyákat, – állatokat – és tartani egyet az két teljesen különböző dolog!

Persze a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében az sem baj, ha a kutyatartással kapcsolatban végzünk némi közvélemény kutatást a szomszédok irányában is, hiszen a lakásban tartott csendháborítókat ugyanolyan nehezen tolerálják, mint az éjszaka koncertező udvari rockzenészeket.

Egyébként mindig lesz egy jóakaró szomszéd, önkéntes házmester, nyugdíjas utcagondnok, aki árgus szemmel figyel és csak a lehetőséget várja, hogy „lecsaphasson” a kutyatartóra.

Üljünk le a családdal, gondoljuk-beszéljük át és nem győzöm hangsúlyozni, FELELŐSEN hozzuk meg a döntést, amely eredménye évekig tartó elkötelezettség.

-Végig gondoltad már: Van 10-15 éved? Hány éves vagy most és mennyi leszel akkor? Iskolába jársz? Lesz, van gyermeked, tudod, hogy kell összeszoktatni a kutyát és a gyermeked? Van saját lakásod, hiteled? Szeretnél külföldre menni dolgozni, tanulni? Anyagilag megengedheted magadnak? Mindenki, akivel együtt élsz akarja a kutyát? Esetleg tisztaságmániás, szőrallergiás vagy?

Képes vagy vállalni, megoldani az Élet által produkált terheket? stb..

A négylábú barátunk nem kevés törődést igénylő érző lény, sokkal többre hivatott, minthogy egy rossz döntés miatt boldogtalan „földönfutóvá” váljon. Ez a kutya számára tragédia, a társadalom számára költséges probléma.

-A következő és nem kevésbé fontos döntés az egyéniségünkhöz, vérmérsékletünkhöz, tartási körülményeinkhez megfelelő méretű, „fogyasztású” ivarú kutyafajta kiválasztása. Nem baj, sőt esetlegesen kívánatos az, hogy a kiszemelt fajta kitenyésztési céljainak, tulajdonságainak utánajárunk. Ezen információk szakkönyvekben, a világhálón könnyen beszerezhetőek. Akár kutyakiképzésben jártas szakember véleményét, jellemzését is kérjük ki, vele együtt nézzük meg élőben a választott fajtát. Mert igencsak kellemetlen az a helyzet, amikor ráébredünk, hogy karakterben, temperamentumban nem illeszkedünk egymáshoz. Nagy a csalódás akkor, amikor tudatosul bennünk, hogy mi valami mást szerettünk volna. Ne felejtsük el, hogy az is Felelős döntés, hogyha belátjuk azt, hogy nem vagyunk alkalmasak a kutyatartásra!

Én, ha megkérdeznek a magam részéről kezdetben mindenkit, megpróbálok lebeszélni a kutyatartásról, próbálom egyszerűen csak a kötelességek oldaláról megközelíteni a kérdést. Sokkoló hatású szokott lenni a kutyakaki teszt is, itt egy zacskó szedd fel. Képes vagy rá egyáltalán? Ez is a Te dolgod lesz bármennyire is undorító számodra!

Amennyiben az „elrettentés” rövid úton célt ér úgy megállapítható, hogy nincs is felkészülve erre a gazdajelölt igazán. A kutyák és az embertársaink érdekében kijelenthető, hogy NEM MUSZÁJ MINDENKINEK KUTYÁT TARTANI!

Gondolkodtunk, döntöttünk, eljutottunk a következő nem kis kockázattal járó lépéshez, a kölyökkutya megvásárlásához, beszerzéséhez.

Folyt.köv

Nézd meg ezeket is:

Ne maradj le!

Igyekszünk minden fórumon válaszolni a kérdésekre. Nézz körül a blogon, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz, böngéssz a videók között, de ha nem találod a választ, küldd el a kérdésedet a rangerdtc @ gmail.com címre e-mailben! Célunk, hogy segítsünk abban, hogy az emberek és kutyák együttélése öröm legyen, ne konfliktusok forrása.

Ha értesülni szeretnél új tartalmainkról, iratkozz fel a listánkra!

Ranger logo

Ranger Dog Training Center

Hívj minket

(30) 409 8368

Kezdőlap

Akadémia

Rólunk

Adatvédelmi nyilatkozat

Szolgáltatások

Kapcsolat

Felhasználási feltételek

Oszd meg